Slutspurt!

Hög tid för ny status! Börjar med att nämna att den nya upphandlingen av försäljning av nätet blev klar under slutet av januari och efter utvärdering blev så Skanova vinnare!

När väl segeryran lagt sig har vi tyvärr haft en del ledtider hos Skanova, som delvis beror på Telia som stationsägare, som i sin tur skjutit fram hela projektet. Totalt två månader hann det bli som alltså flyttar fram slutdatumet från mars till maj, närmare bestämt mitten av maj. Det har även varit lite avtalsdiskussioner mellan Schaktteknik och deras underleverantör som i sin tur dragit in föreningen då det handlar om direktdebitering vilket orsakat fördröjning av skarvboxinstallationen hos er medlemmar. Allt är efter många om och men löst och samtliga tre inblandade aktörer har bekräftat sina respektive leveransdatum så det ska mycket till att det inte håller nu.

Status i övrigt är att samtliga fiber nu går hela vägen in i stationen, där just momentet att komma in i stationen, installera de rack som krävs åt Zitius och att möta upp med fiber från stationen och ut mot omvärlden är vad som legat på Skanovas bord ett tag med många interna turer.

Det som händer nu, med start på måndag, är att skarvbox (även kallat mediaomvandlare) samt aktiv utrustning (ungefär som en switch/router) kommer att installeras hos de medlemmar som ännu inte har fått detta på plats. Det är Schakttekniks underleverantör som kommer installera skarvboxen och Zitius underleverantör som efter detta kommer att installera den aktiva utrustningen så beroende på vad som är gjort hos er blir det upp till två besök totalt.

För den intresserade så är skarvboxens en liten box vars syfte är att ta in en fiberkabel på ena sidan och lämna ut en vanlig nätverkskabel på den andra sidan. Denna skarvbox monteras på antingen på insidan eller utsidan av fasaden enligt era individuella önskemål. Från denna skarvbox går sedan nätverkskabeln in i en switch/router som alltså är själva navet i era hemmanätverk där sedan eventuella TV-boxar eller nätverkssladdar eller telefoniboxar ansluts till beroende på vilken tjänsteleverantör ni sedan beställer.

När väl alla medlemsinstallationer är klara kommer nätet besiktigas av Skanova och slutdokumentation tas fram varpå nätet sedan överlåts, planen är att ligga på här så det inte behöver bli någon ytterligare ledtid efter färdigställande utan att mitten av maj är vad vi siktar på som slutdatum fortfarande.

Sedan är det bara att börja använda fibern helt enkelt! Det kommer säkert dyka upp diverse erbjudanden i brevlådan men det går också bra att börja smygkika på samtliga tillgängliga tjänster på zmarket.se (före detta qmarket.se) men obs då att vårat nät ej går att välja ännu men det går ändå att skaffa sig en uppfattning om ungefär vad som kommer att finnas.

Slutsport nu med andra ord!