Allt om fiber

Vad är fiber?

Fiber är en tunn tråd av plast och fungerar som din gamla telefonledning. Men istället för elektriska signaler så är det ljus som färdas i en fiberkabel. Detta ger väldigt mycket högre kapacitet. Telefonen fungerar som vanligt, men internet blir mycket snabbare och TV-kanalerna bättre och billigare. I figuren till höger visas en graf på faktiska uppmätta internet hastigheter i vårt område beroende på anslutningstypNäthastigheter
(Siffran om fibernät är hämtad från en grannförening).

Vad innebär det för mig att ha fiber?

Telefonen fungerar som vanligt. Internet blir mycket snabbare och billigare. TV-kanaler blir oftast bättre och billigare.

Finns det alternativ till fiber?

Nej, egentligen inte.

  • Det befintliga telenätet har mycket lägre kapacitet, är gammalt och kommer troligtvis att läggas ner.
  • Mobilt bredband är trots 4G mycket långsammare och mycket mindre stabilt än fiber. Alla mobiloperatörer har också begränsningar i hur mycket du får använda internet.
  • Mobiltelefoni fungerar hyffsat, men fast telefoni är fortfarande mest stabilt och har bäst kvalitet och med fiber blir det en väldigt låg kostnad.
  • TV kan vi idag få via TV-antennen och via satellit. TV via fiber är bättre än via TV antennen eftersom man kan välja mellan fler TV-kanaler samt att det är full HD kvalitet. TV via fiber är också bättre än via satellit eftersom fiberkabeln är mindre känslig för väder och atmosfär-störningar.
Vad kostar det?

Kostnaden är svår att beräkna innan vi vet hur många som är med och delar på kostnaden och till vilka nätet ska sträcka sig. Erfarenheter från andra fiberföreningar i området talar dock för en kostnad mellan 15 000-25 000 kr.Har du idag TV, internet och fast-telefoni så blir månadskostnaden billigare, även om du tar lån för att täcka investeringskostnaden, och du får ändå bättre tjänster.

Varför nu?

Just nu finns det bidrag för fiberföreningar att söka för att dra fibernät. Överallt omkring oss, (Göteve, Gökhem, Vilske-Kleva och Luttra), finns också redan fibernät, antingen under uppbyggnad eller redan inkopplade. Marka och Påverås riskerar att halka efter om vi inte gör detta nu.

Fiber är framtidssäkert, i de fiberkablar vi lägger till dig kan du utan problem komma upp i 10000 Mbit/s, även om du till en början kanske får nöja dig med 100 Mbit/s

Lämna ett svar