De sista momenten

Ja vad återstår då innan vi gått i mål och var är egentligen mållinjen någonstans? Jo, så här är läget så som det ser ut idag:

  • Kommunikationsoperatören: Zitius förbereder som bäst för att möblera om i Marka telestation. Det är i sig en process med interna bygglov och godkännanden men det går framåt. Sedan ska de installera något som ser ut som en liten switch ungefär (aktiv del av utrustningen) hos er medlemmar som alltså sitter efter mediaomvanldaren (dvs den inne- eller utebox som det talats om tidigare). För den nyfikne är enheten en Raycore RC-CP9 med måtten 142mm x 163mm 39mm (LxBxH). I övrigt arbetar Zitius med transmissionen, som alltså innebär att den stora internetkabeln som vi suktar så efter ska fram till Marka telestation och möta upp det nätet som vi precis byggt klart. Transmissionen förväntas vara klar i mitten av december.
  • Grävning: Schaktteknik är klara med all grävning, kanalisation och fiberblåsning. Det som återstår är installation av mediaomvandlare (passiv del av utrustningen) hos de flesta av er medlemmar. Detta ska idealt synkroniseras med Zitius installation så att det bara blir ett besök totalt hos er – om möjligt. Det är också därför som detta dröjer då Zitius vill passa på att utföra signalkontroller när de ändå är hos respektive medlem för vilket det krävs mer utrustning installerad i Marka telestation som alltså är på gång enligt punkten ovan. Där är alltså cirkeln sluten och planen är att detta ska vara genomfört och klart under januari nästa år.
  • Bidrag: Bidraget ansöks via Jordbruksverket och sedan är det Länsstyrelsen som genomför det praktiska. Det har varit några turer med detaljer kring hur vi budgeterat vissa poster och vilka moment som är bidragsberättigade eller ej samt behov av eget nodhus men vad vi vet är allt detta utrett och beslut kommer nu i början av december.
  • Försäljning: Inför försäljning är det viktigt, förutom att nätet är komplett, driftsatt och besiktigat, att det även är komplett dokumenterat. Det är en omfattande dokumentation och exakt hur den ska se ut beror på kommande nätägare och där håller vi som bäst på att gå igenom detaljerna med Skanova som vi alltså har siktet inställt på. Innan försäljning kommer en stämma att hållas där vi går igenom alla detaljerna tillsammans enligt tidigare beslut så mer kring detta då.

Ännu kortare summerat; om allt går enligt plan så hoppas vi kunna erbjuda fiber till hela bygden senast mars nästa år!